2033522.jpg

Minä olin Mammutilla ja Ukolla koko viikonlopun Millan ollessa Tampereella Palveluskoiraliiton Raunioseminaarissa. Seminaarissa oli osallistujia ympäri Suomen n. 60 henkilöä. Jotkut koiratkin siis pääsivät sinne, mutta minä pääsin kylään. Milla jatkaa selostusta itse alla:

KOIRAN KANTAMINEN JA SYLIIN OTTAMINEN

2033526.jpg

Seminaarin vetivät Ritva ja Leif Sundberg Ruotsista. Tässä Leif kantaa omaa koiraansa. Huomaa, että kädet ovat koiran ympärillä niin että myös tassut ovat käsein sisällä. Näin koira ei pääse ponkaisemaan pois.

2033528.jpg

Tässä koira Leifin hartioilla. Kiinni pidetään sekä etu- että takatassusta.

2033529.jpg

Koiraa nostetaan oikein korkealta. Toinen käsi pantaan ja toinen koukkuun mahanalle ja reippaasti menoksi.

2033536.jpg

Kun koira on oikein sylissä se on siitä myös helppo antaa seuraavalle kantajalle.

HAUKKUHARJOITUS

(mielestäni ihan uusi tapa jota kannattaa kokeilla)

2033537.jpg

Koiran on helppo haukkua hihnassa seisovaa maalimiestä

2033538.jpg

Lasketaan koira irti ja annetaan sen mennä n. 15 m päässä olevan maalimiehen luokse haukkumaan. Mamma perään ja ottaa koiraa pannasta kiinni, on muuten hiljaa ja eleetön.

2033541.jpg

Maalimies etenee taas 15 m ja koira perään haukkumaan. Mamma menee ja ottaa koiran kiinni.

2033544.jpg

Maalimies taas 15m päähän mutta makuulle. Lopuksi maalimies palkkaa koira yhdessä mamman kanssa. Nopeaa ja helppoa! Jopa haukkuaan aloittelevat koirat hoiti homman hyvin. Minäkin olin haukuttavana.

2033547.jpg

Paljon tehtiin myös harjoituksia joissa koirien tuli sietää toisiaan eli olla esim. samalla orrella ja kulkea ryhmässä raunioilla. Pelastuskoiran tulee sietää toiset ihmiset ja koirat lähellään!

2033641.jpg

Tässä kujajouksua jossa apuohjaaja pitää koiraa, mamma menee kujan toiseen päähän (miel. n. 10 koiraa) ja kutsuu. Koiran tulee mennä suoraan mamman luo ja kujan reunalla olevat koirat eivät saa reagoida juoksevaan koiraan. Kaikki meni tosi mallikkaasti tämän.

Lisäksi nähtiin paljon harjoituksia jossa haetaan hihnassa sekä tehTiin muitakin ilmaisu harjoituksia. Mielenkiintoista oli myös miten uudelle koiralle opetettiin menemään umppariin saakka maalimiehen luo ja kuinka tärkeää on ohjaajan muistaa tuulensuunta ja antaa koiran työskennellä rauhassa. Me täällä Suomessa kuulemma liikaa käskemme ja ohjaamme koiran työskentelyä, kun pitäisi vaan keskittyä siihen, että koiralla on mahdollisuus saada haju. Ei ole oleellista mennä joka kasaan vain koska mamma tahtoo vaan löytää se kadonnut ja kyllä ne kuulemma yleensä haisee ihan tarpeeksi :)